Lite information långt i efterskott från vår resa! Köpa bil Guide

Så snart vi kom hem slutade vi att uppdatera bloggen, så för att förtydliga om någon inte förstått det, vi har kommit hem! Men det vet nog dom flesta vid det här laget haha. Men i alla fall, fick nyss ett sms av josefine där det stod att jag skulle kolla kommentarerna på bloggen och det verkar, roligt nog, att även "utomstående" har hittat vår blogg och försökt finna tips och råd inför deras eventuella kommande äventyr! Mycket roligt tycker jag då jag och josefine spenderade mycket tid med att försöka hitta bra bloggar som kunde ge oss mer kött på benen innan vi kom iväg.
Därför tänkte jag publicera en kommentar vi fått och försöka svara så gott jag kan på frågorna, så att eventuella kommande besökare kan få nytta av tipsen!

Hej!
Jag skriver till er för jag har lite frågor egentligen, jag vet inte om ni fortfarande är aktiva och kollar bloggen men jag chansar. Hittade denna av en slump och har nu suttit och läst igenom hela för att se hur ni har gjort när ni har rest med bil. Jag och min pojkvän planerar att åka till Australien, med början i Sydney, tidigt i januari. Vi planerar att köpa en bil där och sedan ta oss runt helt oberoende av annat och leva i bilen. Vi ska dock inte vara borta lite länge som ni var, utan kommer ta en kortare rutt med fokus på sydöstra delen av landet! Jag har inte kunnat hitta någon vettig uppdaterad information om hur det är att köpa bil: vad som krävs, vad kostar det ungefär, behövs en registrering av ägandebyte på bilen och även att den är registrerad i någon delstat, tecknade ni någon försäkring på bilen där nere osv osv? Vad blev totalsumman egentligen, och fick ni igen största delen av köpbeloppet när ni sålde bilen sen igen? Massor av frågor här på en gång: men er blogg är den nyaste infon jag kunnat hitta, så vore jättetacksam för svar! Vad kostar saker och ting, allt från att äta ute till entréavgifter till parker osv. Försöker planera vår budget för resan, men det går såklart sådär när det enda man hittar är föråldrade uppgifter.

Hoppas ni ser detta och kan svara på det mesta, vi vore som sagt väldigt tacksamma om ni kunde ge oss lite klarhet i hela "köpa-bil" projektet!
MVH
M
 
 
Hejsan och ursäkta att vi inte svarat på så lång tid, vi kollar inte bloggen särskilt ofta längre då våra äventyr är över för denna gången. Precis som ni så tyckte vi att det var väldigt svårt och krångligt när det kom till det här med att köpa bil och se till att "allt blir rätt". Och jag ska försöka hjälpa er med den information jag lyckats sålla fram, dock så tar jag inte på mig ansvaret att allt är 100% rätt men det är en någorlunda "hint" om vad som krävs för att köpa bil osv i Australien.
 
Till att börja med om ni ska köpa en bil i australien är att alla territorier har olika regler när det kommer till att köpa bil. Därför är valet av vilket territorie bilen är registrerat i viktigt. I flera av territorierna krävs det att bilen har ett såkallat RWC som står för Road Worthy Certifikate. Det kan jämföras med en slags säkerhetsbesiktning som säljaren ska stå för på bilen innan den kan säljas/föra över i annans namn. Detta krav på RWC medför att allt blir massa krångligare, dels så blir det en extra utgift för säljaren (tänk, ni lär ju sälja bilen också när det är dags för er att åka hem, och då är det upp till er att se till att bilen har RWC), tex om de hittar något som inte är helt hundra på bilen så lär det fixas innan bilen får ett godkänt RWC. Jag skulle vilja jämföra det med Sveriges besiktning, på ett ungefär.
DÄRFÖR är det så mycket smidigare att välja att köpa en bil från ett territorie som helt enkelt inte har kravet på ett RWC.
Western Australia har inte kravet, därifrån kom våran bil.
Victoria, New South wales samt Queensland och möjligtvis Tasmania är jag ganska säker på har krav på RWC.
Southern Australia + Northern territority tror jag är utan krav på RWC.
 
Dessutom för att göra allt ännu krångligare så har alla territorier olika regler om hur du för in bilen i ett annat namn. Och vad som menas med det är att en bil från Western Australia, WA, räcker det med att fylla i ett papper, liknande ett ägarbytesbevis, lägga på posten och sedan ska allt om det går bra föras in i nya ägarens namn. Kan liknas med sättet vi har i Sverige, med andra ord ganska simpelt. Du kan alltså köpa bilen i Queensland fast bilen är från WA som i vårat fall och allt du och den som är säljare behöver göra är att fylla i papprena tillsammans, gå till ett Post office, posta papprena och sen ska bilen bli din.
MEN New South Wales, NWS, regler å andra sidan duger det inte bara med ett papper sänt per post. Nej du måste VISA upp dig på ett av trafikverket (transport nånting) som är placerat i NSW inom 2 veckor efter att du köpt bilen, annars blir det strul. Så för att förtydliga det, vi startade i cairns och skulle vi köpt en bil registrerad i ex NSW skulle vi behöva ta oss till NSW 2-300 mil bort på endast 14 dagar vilket inte var rimligt. Men ni ska ju som du skrev starta i Sydney som ligger i NSW så det kan ju vara ett alternativ. King Cross i Sydney är tydligen väldigt populärt ställe att köpa bil på. Men detta kan vara värt att ha med i beräkningarna om ni ska sälja bilen någon annanstans än i just NSW.
 
Detta kan vara värt att kolla upp närmare och bekräfta men som jag minns det var:
WA bäst, behövs endast posta ägarbytet via brev.
SA och NT också rätt bra, kunde göra ägarbyte via telefon eller möjligtvis via internet.
NSW VIC QLD TAS mindre bra, som ex jag nämnde ovan.
 
Kostnaden för ägarbytet var 100 dollar för oss minns jag det som. Vi ringde till transportverket i staten vår bil kom från, WA, och gav dem vårat kreditkortnummer och de drog pengarna, väldigt smidigt.
Dessutom kommer alla bilar i australien behöva ett REGO. Utan REGO är bilen värdelös, du får inte köra med den. Den var rätt dyr, minns att vi endast fick med 1 månads rego när vi köpte bilen från förra ägarna och fick således förnya den. Återigen gjordes det via telefon, ringde och gav kortnr och sedan drogs pengarna, och så fick vi köra i 6 månader till innan REGO:t återigen måste förnyas. Återigen detta med territorierna, från WA gick det att betala allt sådant med ett mobilsamtal, men kan vara värt att kolla att det gäller alla territorier. Kostnaden tror jag var 3-4000 svenska kr för 6 mån.
Och med REGO menas alltså vart bilen är registrerad, så en bil med WA REGO menas att den är registrerad i WA och det är deras regler (ägarbyte med brev osv). En bil utan REGO tror jag inte ens kan genomgå ett ägarbyte men är inte 100, värt att undvika att köpa om man inte vill ha strul.
I REGO finns en försäkring som omfattar personskadar men inte vagnskador, inte ens på den bilen du krockar med. Så kör du in i en fin porsche så blir er resa väldigt dyr om du inte tecknat en third party Insurance. Vi valde att "chansa" och körde endast med REGO utan tillägsförsäkring. Kan tilläggas att vi undvek så mycket stadskörning som möjligt för att minimera krockriskerna osv. Tog tåg in i tex Brisbane och Melbourne för att slippa köra i tät trafik.
 
En annan grej som kan vara värt att tipsa om är att man ringer och kontrollerar att bilen faktiskt är överförd i sitt namn till transportverket/styrelsen. Vi var tvungna att gå till en polisstation för att få vår identitet bekräftade med en underskrift av en polisman. Vi sände in en ny blankett med denna bekräftelse och så fick vi bilen i mitt namn.
Vi tog även kopia på mitt pass och körkort och skickade med ägarbytelsepapprena dagen vi köpte bilen men det var inte tillräckligt då vi fick kompletera som jag nyss skrev om.
 
En annan grej som är viktig: Du kan inte bo i ett territorie och köpa en bil från ett annat. Inte på papper i alla fall. Det går att lösa, vår bil var registrerad i WA men vi köpte den i QLD, under adressen på ägarbytepappret skrev vi helt enkelt en adress som var placerat i WA. Svårare än så var det inte. Dock så försvann våra ägarbytepapper, trodligtvis nånstans i WA där vi skrivit våran postadress, så när vi skulle sälja bilen skrev vi ut nya ägarbytepapper via transportstyrelsens hemsida. Svårare än så var inte det heller.
Hur mycket pengar ni får för bilen när ni ska sälja beror helt på. Vissa har tur och får mer, vi förlorade några tusen kronor vid säljandet, men med tanke på att vi bott så pass länge och våra 1500 mil vi transporterats så vart det överkomligt. Finns inget sätt där ni har en sådan frihet och får se så mycket som om ni har egen bil.
 
Nu låter allt det här med att köpa bil kanske väldigt krångligt och svårt men det löser sig nog. Så pass mycket pengar som man sparar på att bo i en bil/van så är det definitivt värt eventuellt strul.
Tänk även på storleken på bilen. Vi levde 4 månader i vår van och det var den absolut minsta storlek jag skulle kunna rekommendera någon som ska göra något liknande. Vist kan man köpa en trång kombibil såkallad wagon men det kommer bli drygt, det kan jag lova, ett par veckor, visst kanske funkar, men månader, aldrig.
 
Men här är en liten sammanfattning och tips:
REGO, måste has för att bilen ska få köras på väg. Kostar en del. Inkluderar även personförsäkring tror jag.
RWC, Road Worthy Certificate. En säkerhetskontroll/besiktning som bilen måste klara för att få säljas. Behövs dock inte i alla territorier (ej WA, samt SA, NT men inte helt säker)
Ha kontakt med transportstyrelsen efter köpet för att kontrollera att bilen blivit regat i ert namn osv.
Teckna tilläggsförsäkring om ni vill ha det. REGO inkluderar ej skador på din eller annans bil.
Eventuellt kolla om bilen är stulen, har skulder osv. Finns tjänster för sådant, vi gjorde dock inte det men det finns en del skumma typer som försöka lura backpackers.
Räkna med att bilen kommer gå sönder.
AC!!! Ett måste! Om ni inte är otroligt hardcore
 
Kostnader i Australien är lite som i Sverige.
Bensin 10kr/L
Vår lilla van drog 1.2 liter/mil
Pizza 12-18 dollar
Bil/van allt från 1000 dollar och uppåt. Vi gav 3500 dollar för våran.
Macdonaldsmeny 10 dollar
1 natt på Caravanpark 25-40 dollar/natt för bil med elstolpe.
Öl på "systemet" som Sverige
Cider på "systemet" dyrare än Sverige
4 liter goon 10-12 dollar billigaste
1 natt i tält på hostel 16 dollar/pers
En dykarkurs 4-5000kr/pers för certifikat
1 dag på revet och snorkla 150+dollar allt inkluderat
1 natt i 3-4 beddsdorm på hostel 26 dollar/pers
1 natt i eget privateroom dubbelsäng med frys o tv 32 dollar/pers
(alla hostelexempel från ett fint hostel 4,5/5 stars på tripadvisor, finns betydligt billigare. Och sämre.
Livsmedel i stort sett samma som i Sverige, pasta, ris, tonfisk är billigt att leva på.
1.5 liter cola 4-6 dollar
Inträden till museum 7-10 dollar/person
Footlong på subway 7 dollar
äta ute lite "finare" barbeque 100 dollar/2 pers med varm+efterrätt
500g köttfärs på coles 3-5 dollar
Råvaror för en hemlagad taccosmiddag (fredagsmys!) med dricka+tillbehör 18-20 dollar för 2 pers.
Skydive 250-400 dollar pers
 
Lite grovt uppskattade priser av det vi betalade. Finns alltid tips och trix på hur man kan spara pengar. Kan man bo så mycket som möjligt i bil finns det stora pengar att spara. Men tänk på att det är i stort sett förbjudet att campa i Australien, att ställa bilen vid någon mysig park på kvällen i tro om att det blir en bra plats att sova är i stort sett bara att glömma. Städer har securitys som ger böter om de ser än. Vi fick flytta på oss ett antal gånger på grund av att dem bankade på dörren mitt i natten och hota med böter. Vi lärde oss snart vart man kunde stå och våra tips är "oatraktiva inte så självklara platser". Tex utanför "ica/konsum" på kundparkeringen gick ofta bra då man vart en bil i mängden medans om man parkera vid strandparkeringen  i den mysiga staden eller utanför sporthallen så vart man påkommen. Värt att ha i tanken. Ett annat bra tips om ni ska bo i bil eller inte är att ta med ett svenskt grenuttag, så man kan ladda alla sina prylar på samma gång. Slipper ni ha med 100 st reseadapters. Om ni bor i bil och behöver ström till kamera,data,mobiler osv så kan man ladda flera saker om bilen har 12/230 volts transformator (ett måste om man verkligen ska bo i bilen!). Och glöm inte lampa! Speciellt när man bor i sin van, när klockan närmare sig 6-7 på kvällen är det kolsvart ute i Australien!
 
 
Tips på några länkar vi använde oss av är:
http://bortabrabloggen.com/tips-for-dig-som-ska-till-australien/
 
http://www.australienguiden.se/bilkop.php
 
http://www.jordenrunt.nu/bil/aunz_bil_start.htm
 
http://www.resdagboken.se/Web/Apps/Forum/ShowTopic.aspx?id=155&epslanguage=sv&t=23883&r=978
 
Hoppas ni och andra eventuella läsare blir en aning smartare av detta väldigt röriga inlägg!