Uluru

Efter många mil tog vi oss till slut fram till uluru. Australiens hjärta mitt i centrumet av landet! Det har hänt så mycket under veckan så vet inte riktigt vart man ska börja. 
 
Uluru är iallafall en sten, mitt i allt platt så långt man kan se, sticker då denna sten, eller snarare berg skulle jag vilja kalla det. Men det är inget berg då den "ligger löst". Dock så är Australiens sätt att mäta avstånd och storlekar något som är svårt att vänja sig vid. Att det står "next fuel 200km" på skyltarna och att avståndet mellan hus är det dubbla är en av sakerna. Eller att de börjar göra reklam för sin camping 50 mil i förväg? Tänk er att ni utanför Uppsala ser en skylt för campingen som ligger i Östersund.
Hur som helst, en de 4 dagarna vi var i parkonrådet till uluru bestämde vi oss för att gå runt stenen. Det tog nästan 3 timmar så det var dumt gjort. Det går inte att förstå hur stor den egentligen är, när vi kom
Dit första dagen såg
Vi även folk som besteg stenen, och jag skratta åt dem för det såg så lätt ut och de så trötta. Ett par dagar senare besteg vi också stenen och det var bland det värsta jag gjort kändes det som då. Det såg varken långt eller brant ut nerifrån, men det var det! Farligt brant. En av anledningarna till att de "stänger av" stenen ifall de förutspått att det ska bli regn de närmsta 3 timmarna, och när jag märkte hur brant och livsfarligt det var förstod jag dem! Vissa delar av stenen var näst intill lodrät så man var tvungen att krypa på alla fyra för att ta sig upp. 
 
Som sagt det är svårt att beskriva hur stort det var med här kommer lite snabbfakta:
 
Gå runt sten - 3 timmar
Klättra upp till toppen och tillbaka - 2-3 timmar
Längd på stenen - över 4 km
Höjd på stenen - 350 meter ovanför ikringliggande mark
Djup på stenen (under marken) - troligen 6km var det en som sa
 
En annan spännande grej med Uluru är att man kan se lagerskikt som på måmga andra saker i världen. Bergskanter tex så ser man att det är som lager Berget är uppbyggt av vågrätt längs berget. Uluru har även den dessa skikt. Det som skiljer sig är att Ulurus skikt inte är vågräta, utan istället lodräta. Alltså, med andra ord så har stenen/Uluru vridits 90 grader en gång i tiden! En spännande tanke.
 
Väl uppe på berget hade man en otrolig utsikt. Dess grannsten/berg Kata Tjuta låg ett stenkast bort, men i själva verket var det 5 mil bort med bil. Man blir så lurad när man ser så otroligt långt. Bergskammarna långt bort i horisonten måste ha varit 10-15 mil uppskattningsvis!
 
Det som gör Uluru speciellt är att den är väldigt känd och betydelsefull för Australiens urinvånare, aborginena. Egentligen är det ju bara en sten kan man tänka, men det är så mycket mer egentligen. Aborginena har länge vart och bott kring stenen och på måmga stället fanns målningar från den tiden kvar i grottor och utstickningar. Vissa delar av Uluru är dessutom väldigt helig för aborginena, även idag, så pass helig att man inte var tillåten att ta kort på dessa områden. Stigen man gick runt var även den placerad så att man inte skulle komma i närheten av dessa områden så halva "resan" runt Uluru kändes väldigt tungt, fanns inget spännande att se när man vart inledd flera hundra meter ifrån!
 
 
Bilder kommer huller om buller
 
 
//david
En av flera konstiga "pölar" uppe på Uluru, med nått konstigt grönt växande i.
 
ett försök att visa hur brant vissa partier var
En sak som jah trott fel vaörat Uluru skulle vara platt uppepå men så är det inte. Extremt kuperat och o-platt
Grannstenarna Kata Tjuta
Uluru från Kata tjuta
Kata tjuta
 
Må konstiga varelser vi hitta i en pöl uppe på Uluru. Såg ut som nå dolksvansar av nå slag.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback